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Adsorption of grape pomace (Vitis vinifera) and pecan shell (Carya illinoensis) phenolic compounds to insoluble dietary fiber
Subiría Cueto, Carlos Rodrigo (2022-07-22)Abstract Grape pomace (GP) and pecan shell (PS) are agro-industrial by-products rich in healthy bioactives, mainly phenolic compounds (PC) and dietary fiber (DF). Raw GP and PS were chemically characterized, and the ... -
Alimentos Funcionales
Rodrigo Garcia, Joaquin (2022-05-26)Realización de charlas con alumnos de primaria sobre la influencia de los alimentos funcionales en la salud. Se acompaño con el consumo de algunos alimentos funcionales -
Antioxidant dietary fiber-based bakery products: a new alternative for using plant-by-products
Abraham, Wall-Medrano; Martinez Ruiz, Nina Del Rocio; Rodrigo Garcia, Joaquin; Alvarez-Parrilla, Emilio; 183050; Subiria-Cueto, Carlos Rodrigo; Coria-Oliveros, Alma; González Aguilar, Gustavo Adolfo; 183351 (2021-01-15)Agro-industrial processing activities generate by-products that are discarded at high economic and environmental costs; however, many of them still contain high levels of bioactive compounds (BCs) such as dietary fiber ... -
Antioxidantes de frutas y verduras en cancer: Son su biodisponibilidad, biodisponibilidad o sinergismo estructural responsables de su ineficacia?
Abraham, Wall-Medrano (2018-06-22)Diversos organismos nacionales e internacionales recomiendan el consumo de frutas y verduras (F&V) en cierta cantidad y variedad, para prevenir distintos tipos de cáncer. La acción antiproliferativa (AAP) de F&V se debe, ... -
Antioxidantes de frutas y verduras en cáncer: ¿Son su bioaccesibilidad, biodisponibilidad o sinergismo estructural responsables de su ineficacia?(CB-2015.01-254063)
Abraham, Wall-Medrano (2019-08-28)El proyecto ¿Antioxidantes de frutas y verduras en cáncer: ¿Son su bioaccesibilidad, biodisponibilidad o sinergismo estructural responsables de su ineficacia?(CB-2015.01-254063)¿, contemplo tres etapas anuales con ... -
Avocado Paste Phenolics Mitigate a High-Fat Diet-Induced Plasma HDL Decrease in Male Wistar Rats, by Altering the mRNA Expression of Hepatic SCARB1
Rodrigo Garcia, Joaquin; Dominguez-Avila, J Abraham; Salazar-Lopez, Norma J; Montiel-Herrera, Marcelino; Corella-Salazar, Diana A; Astiazaran-Garcia, Humberto; Villegas-Ochoa, MonicaA; Gonzalez Aguilar, Gustavo A (2023)Avocado paste (AP) is the main industrial byproduct of its processing, and retains various phenolic compounds (PCs). PCs are known to normalize the plasma lipid profile, but those from avocado byproducts have been minimally ... -
Brosimum alicastrum Sw. (Ramón): An Alternative to Improve the Nutritional Properties and Functional Potential of the Wheat Flour Tortilla
Subiria-Cueto, Rodrigo (2019-11-24)The wheat flour tortilla (WFT) is a Mexican food product widely consumed in the world, despite lacking fiber and micronutrients. Ramón seed flour (RSF) is an underutilized natural resource rich in fiber, minerals and ... -
By-products of the nut and peanut agro-industry as sources of phytochemicals suitable for the nutraceutical and food industries
Vázquez-Flores, Alma A. (Apple Academic Press, 2018) -
Byproducts of the nut and peanut agro-industry as sources of phytochemicals suitable for the nutraceutical and food industries
Vázquez-Flores, Alma A. (Apple Academic Press / CRC Press, 2018)Nut by-products are the materials discarded from the peeling process of edible peanuts and tree nuts such as almonds, pistachio, pecans, and hazelnuts. These by-products constitute more than 50% of the total weight ... -
CARACTERIZACIÓN FISICOQUÍMICA Y FITOQUÍMICA DE LOS CLADODIOS Y FLORES DE TRES OPUNTIAS (O. ENGELMANNII, O. PHAEACANTHA Y O. MACROCENTRA) DE INTERÉS AGROINDUSTRIAL
Valero Galván, José (2024)En el presente reporte técnico se presentan los resultados del proyecto titulado “Evaluación de las características morfológicas, contenido fisicoquímicos, antioxidantes y proteicos de cladodios y tépalos de las flores de ... -
Caracterización fisicoquímica, sensorial y capacidad antioxidante de una tortilla de harina adicionada con Brosimum alicastrum
Subiría-Cueto, Carlos Rodrigo (Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo y la Universidad Autónoma de Sinaloa, 2018-07-20)Introducción. México afronta una difícil situación en el combate a la pobreza y seguridad alimentaria, basada en el consumo de granos tradicionales. La harina de ramón (B.alicastrum) (HR), un recurso de la biodiversidad ... -
CARACTERIZACIÓN MORFOLÓGICA Y FITOQUÍMICA DE LOS CLADODIOS DE O. engelmannii, O. phaeacantha, O. macrocentra y O. ficus-indica
Valero Galván, José (DR © Universidad Autónoma Chapingo, 2021-10-27)O. engelmannii Salm-Dyck de Engelmann. (1850), O. macrocentra Engelm. (1856) y O. phaeacantha Engelm. (1849) son las tres especies silvestres más extendidas de Opuntias que se encuentran en el desierto chihuahuense del ... -
Cardioprotective effect of red wine and grape pomace
de la Rosa, Laura A.; Rodrigo Garcia, Joaquin; Martinez Ruiz, Nina Del Rocio; Alvarez-Parrilla, Emilio; 171732; Muñoz Bernal, Oscar A.; Coria-Oliveros, Alma J.; Sayago-Ayerdi, Sonia G. (2021-01-04)Several studies have related moderate consumption of red wine with prevention of cardiovascular diseases (CVD). According to epidemiological studies, those regions with high consumption of red wine and a Mediterranean diet ... -
Characterization of the morphometry, germination process, phytochemicals, and antioxidant capacity of seeds of three species of the genus Cylindropuntia (Cactacea) of Chihuahua state
Gonzalez Fernandez, Raquel; Quiñonez Martínez, Miroslava; Rodrigo Garcia, Joaquin; Valero Galván, José; 146108; Reyes-Corral, Valeria Itzel; Garza-Vallejo, Gerardo Ivan; 145991 (2022-10-20)Abstract. Cylindropuntia is a genus of cylindrical cacti found in northern Mexico. This study aimed to describe the fruit and seed morphometry, characterize the germination process, as well as determine the seed phytochemicals ... -
Cinética de secado y efecto de la temperatura sobre las características físicas y compuestos fenólicos de chile jalapeño rojo (Capsicum annuum L.)
Alvarez-Parrilla, Emilio (2019)En este trabajo se evaluó el impacto de cuatro diferentes temperaturas de secado sobre las características físicas y contenido de compuestos fenólicos de chile jalapeño rojo. Para ello se determinaron cinéticas de secado ... -
Contenido de polifenólicos, actividad antioxidante y antimicrobiana de la raíz de ibervillea sonorae
Núñez-Gastélum, José Alberto (2018-07-09)El objetivo del presente estudio fue evaluar el contenido de polifenólicos, capacidad antioxidante y antimicrobiana de la raíz de Ibervillea sonorae proveniente del estado de Sonora. Se utilizaron cuatro muestras representativas ... -
Cytoprotective effects of creosote bush (Larrea tridentata) and Southern live oak (Quercus virginiana) extracts against toxicity induced by venom of the black-tailed rattlesnake (Crotalus ornatus)
Plenge Tellechea, Luis Fernando (2020-12-01)The venom of Crotalus ornatus (vCo) poses a threat to human health, as it contains a mixture of toxins that can cause cytotoxic, necrotic, and hemolytic effects. The present study assessed methanolic and acetone extracts ... -
Desarrollo de un alimento adicionado con Brosimum alicastrum Sw. para el adulto mayor
Martínez-Ruiz, Nina del Rocío (2018-08)El envejecimiento poblacional es un fenómeno reciente y su conocimiento es limitado. En el adulto mayor (AM), el sobrepeso y obesidad agudizan enfermedades crónicas como la pérdida de masa muscular (sarcopenia). Dietas ... -
Desarrollo de un alimento adicionado con Brosimum aliscastrum Sw. para el adulto mayor
Núñez-Gastélum, José Alberto (2019-03-15)El envejecimiento poblacional es un fenómeno reciente y su conocimiento es limitado. En el adulto mayor (AM), el sobrepeso y obesidad agudizan enfermedades crónicas como la pérdida de masa muscular (sarcopenia). Dietas ... -
Development of a bread product additioned with seed flour of Brosimum alicastrum Sw. (ramón) for the elderly people
Martínez-Ruiz, Nina del Rocío (CHIA LINK-UADY-CSIC, 2018-11-09)I. Foro Científico en Salud, Ciencia y Tecnología de los Alimentos. I. Conferencia Internacional la valse-food y IV. Conferencia internacional Chia-Link