Mostrar el registro sencillo del ítem

AutorGarcía-Alcaraz, Jorge Luis
Accedido2019-12-10T18:08:34Z
Disponible2019-12-10T18:08:34Z
Fecha de publicación2019-10-09
Identificador de objeto (URI)http://cathi.uacj.mx/20.500.11961/9197
Resumen/AbstractWhen wood comes into contact with wine, organoleptic properties valued in oenology are generated, which are lost over time and barrels use, so alternative processes are currently used into old barrels as adding wood chips, sticks and staves for keep those properties; however, the environmental and economic impact of the use of these alternatives is not known. This article presents a life cycle assessment(LCA) and economic analysis for those common alternative process used for keep organoleptic properties, but using barrels additives from Quercus alba and Quercus petraea wood. The ISO 14040 standard is employed for the LCA in Simapro® software, making use of the CML-IA baseline V3.04/EU25 methodology and for the economic analysis the production cost is used. The results indicate that aggregating wood chips to recover the organoleptic properties on wine is the alternative that generates less environmental impact and the least expensive, while the highest environmental impact and cost are produced when using wood slaves. On the other hand, additives from Quercus alba wood are less expensive and present low environmental impact in relation to those from Quercus petraea.es_MX
Idioma ISOenes_MX
Referencias físicas o lógicasProducto de investigación IITes_MX
Referencias físicas o lógicasInstituto de Ingeniería y Tecnologíaes_MX
Área de conocimiento CONACYTinfo:eu-repo/classification/cti/7es_MX
TítuloEconomic-environmental impact analysis of alternative systems for red wine ageing in re-used barrelses_MX
Tipo de productoArtículoes_MX
Imagen repositoriohttp://ri.uacj.mx/vufind/thumbnails/rupiiit.pnges_MX
Instituto (dcrupi)Instituto de Ingeniería y Tecnologíaes_MX
CosechableSies_MX
CoautorFlor Montalvo, Francisco Javier
CoautorMartínez Cámara, Eduardo
CoautorPérez de la parte, María Mercedez
CoautorJiménez Macías, Emilio
CoautorBlanco Fernández, Julio
Título de revistaJournal of Cleaner Productiones_MX
Línea de investigaciónOPTIMIZACIÓN DE PROCESOS DE PRODUCCIÓNes_MX
Cuerpo académicoDiseño, Evaluación y Optimización de Procesos y Productos (DEOPP)es_MX


Archivos en el ítem

No Thumbnail [100%x80]

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem


Av. Plutarco Elías Calles #1210 • Fovissste Chamizal
Ciudad Juárez, Chihuahua, México • C.P. 32310 • Tel. (+52) 688 – 2100 al 09