Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.authorJ. Flor, Francisco
dc.date.accessioned2018-11-30T15:34:17Z
dc.date.available2018-11-30T15:34:17Z
dc.date.issued2018-06-10
dc.identifier.urihttp://cathi.uacj.mx/20.500.11961/4262
dc.description.abstractAbstract: The primary objective of winemaking companies is to produce quality wines, with aging playing a fundamental role in the vinification process. This paper presents a gate-to-gate life cycle analysis of the productive processes involved in aging one liter of wine in Quercus alba and Quercus petraea oak barrels for six months. The research was undertaken using 225 L, 300 L, and 500 L barrels. In the Global Warming-GWP100 category of impact, aging in 225-L barrels has an environmental impact of 3.27 kg CO eq./L of wine for every liter aged for six months in Q. alba and 3.18 E-02 kg CO 2 2 eq./L of wine for Q. petraea. The same aging in 300-L and 500-L barrels has environmental impacts of 2.21 kg CO 2 eq./L of wine and 1.58E-02 kg CO eq./L of wine, respectively, for Q. alba. These last values are reduced to 2.18 E-02 kg CO 2 2 eq./L of wine and 1.53 E-02 kg CO eq./L of wine for Q. petraea species.es_MX
dc.description.urihttp://www.ajevonline.org/content/69/3/302es_MX
dc.language.isoen_USes_MX
dc.relation.ispartofProducto de investigación IITes_MX
dc.relation.ispartofInstituto de Ingeniería y Tecnologíaes_MX
dc.subjectenvironmental impacts, life cycle analysis (LCA), red wine, wine aginges_MX
dc.subject.otherinfo:eu-repo/classification/cti/7es_MX
dc.titleEnvironmental Impact of Wine Aging Process in Oak Barrels in Wineries of La Rioja (Spain)es_MX
dc.typeArtículoes_MX
dcterms.thumbnailhttp://ri.uacj.mx/vufind/thumbnails/rupiiit.pnges_MX
dcrupi.institutoInstituto de Ingeniería y Tecnologíaes_MX
dcrupi.cosechableSies_MX
dcrupi.subtipoInvestigaciónes_MX
dcrupi.norevista69es_MX
dcrupi.volumen3es_MX
dcrupi.nopagina302-306es_MX
dcrupi.alcanceNacionales_MX
dcrupi.paisMéxicoes_MX
dc.identifier.doi10.5344/ajev.2018.17076es_MX
dc.contributor.coauthorLeiva J, Francisco
dc.contributor.coauthorMartinez, Eduardo
dc.contributor.coauthorJimenez Macis, Emilio
dc.contributor.coauthorBlanco Fernandez, Julio
dc.contributor.coauthorGarcía-Alcaraz, Jorge Luis
dc.journal.titleAmerican Journal of Enology and Viticulturees_MX
dc.lgacOPTIMIZACIÓN DE PROCESOS DE PRODUCCIÓNes_MX
dc.cuerpoacademicoDiseño, Evaluación y Optimización de Procesos y Productos (DEOPP)es_MX


Archivos en el ítem

Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem


Av. Plutarco Elías Calles #1210 • Fovissste Chamizal
Ciudad Juárez, Chihuahua, México • C.P. 32310 • Tel. (+52) 688 – 2100 al 09