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dc.contributor.authorRodriguez-Tadeo, Alejandra
dc.date.accessioned2021-11-29T17:24:41Z
dc.date.available2021-11-29T17:24:41Z
dc.date.issued2021-07-30es_MX
dc.identifier.urihttp://cathi.uacj.mx/20.500.11961/19343
dc.description.abstractPhysiological changes in elderly individuals (EI) can contribute to nutritional deteriora‐ tion and comorbidities that reduce their quality of life. Factors such as diet can modulate some of these effects. The aim was to evaluate the functionality of foods added with Brosimum alicastrum Sw. seed flour in EI. EI (n = 23) living in nursing home conditions agreed to participate. A control stage was carried out (30 days) and subsequently, an intervention stage (30 days) was realized in which a muffin and a beverage, designed for EI, were added to the participants’ their usual diet. In both stages, anthropometric parameters, body composition, nutritional status, dietary intake, sarcopenic status, cognitive and affective states, biometric parameters, and total phenolic compounds (TPC), and antioxidant capacity in foods and plasma of EI were determined. The results showed that the consumption of the foods improved the energy intake and preserved the muscle reserves of the EI. The EI gained body weight (+1.1 kg), increased their protein (+18.6 g/day; 1.5 g/kg BW/day), dietary fiber (+13.4 g/day), iron (+4.4 mg/day), zinc (+1.8 mg/day), folic acid (+83.4 μg/day) consumption while reducing their cholesterol (−66 mg/day) and sodium (−319.5 mg/day) consumption. LDL‐C lipoproteins reduced (14.8%) and urea (33.1%) and BUN (33.3%) increased. The TPC increased (7.8%) in the plasma, particularly in women (10.7%). The foods improve the EI nutritional status, and this has a cardiovascular protective effect that can benefit the health of the EI.es_MX
dc.description.urihttps://www.mdpi.com/2304-8158/10/8/1764es_MX
dc.language.isoen_USes_MX
dc.relation.ispartofProducto de investigación ICBes_MX
dc.relation.ispartofInstituto de Ciencias Biomédicases_MX
dc.subjectBrosimum alicastrumes_MX
dc.subjectelderly nutritiones_MX
dc.subjectfunctional foodes_MX
dc.subjectfunctional breades_MX
dc.subjectfunctional beveragees_MX
dc.subjectRamón seed floures_MX
dc.subject.otherinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
dc.titleFunctionality of Bread and Beverage Added with Brosimum alicastrum Sw. Seed Flour on the Nutritional and Health Status of the Elderlyes_MX
dc.typeArtículoes_MX
dcterms.thumbnailhttp://ri.uacj.mx/vufind/thumbnails/rupiicb.pnges_MX
dcrupi.institutoInstituto de Ciencias Biomédicases_MX
dcrupi.cosechableSies_MX
dcrupi.norevista1764es_MX
dcrupi.volumen10es_MX
dcrupi.nopagina1-22es_MX
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/foods10081764es_MX
dc.contributor.coauthorDel Hierro Ochoa, Julio Cesar
dc.contributor.coauthorRodrigo Garcia, Joaquin
dc.contributor.coauthorde la Rosa, Laura A.
dc.contributor.coauthorAlvarez-Parrilla, Emilio
dc.contributor.coauthorLopez Diaz, Jose Alberto
dc.contributor.coauthorVidaña Gaytán, María Elena
dc.contributor.coauthorGonzález Valles, María Nieves
dc.contributor.coauthorMartinez Ruiz, Nina Del Rocio
dc.journal.titleFoodses_MX
dc.contributor.coauthorexternoMoreno-Escamilla, Omar
dc.contributor.coauthorexternoLarqué-Saavedra, Alfonso
dcrupi.impactosocialSi. En este estudio, se probó la funcionalidad de dos alimentos especialmente diseñados para el adulto mayor y adicionados con harina de semilla de Brosimum alicastrum Sw. (Ramón) lo cual permitió generar una solicitud de patente para uno de los alimentos: el pan (muffin) (MX/a/2019/005290) y estar en proceso de elaboración de la solicitud de patente para la bebida (atole). Estos productos están disponibles para el sector social y/o la industria alimentaria para su producción y distribución y de esta manera beneficiar a una mayor población, particularmente de adultos mayores. Estos alimentos demostraron beneficiar los requerimientos nutricionales, sensoriales y funcionales de la población de adultos mayores en este estudio. Con este estudio, se probó que la UACJ puede contribuir con el desarrollo de nuevos y novedosos alimentos funcionales utilizando recursos endémicos de México y que contribuyen a mejorar la calidad de vida del adulto mayor. Además, la UACJ a través del presente estudio puede incentivar a laes_MX
dcrupi.vinculadoproyextNoes_MX
dcrupi.pronacesSaludes_MX
dcrupi.vinculadoproyintSi. Funcionalidad de alimentos adicionados con Brosimum alicastrum Sw. para el adulto mayor con pre- y sarcopenia.PIVA 335-18-13.es_MX


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