Mostrar el registro sencillo del ítem

AutorOsuna Avila, Pedro
Accedido2020-01-09T19:49:37Z
Disponible2020-01-09T19:49:37Z
Fecha de publicación2019-02-15
Identificador de objeto (URI)http://cathi.uacj.mx/20.500.11961/10191
Resumen/AbstractCrops in semiarid ecosystems have to deal with adverse environmental factors such as water shortage. Therefore, the objective of this experiment was to evaluate growth and physiological responses of three chili pepper cultivars (Capsicum annum ‘CM-334’, ‘Jalapeño M’, and ‘NuMex Heritage 6-4’) under controlled drought conditions in a greenhouse. We speculated that ‘CM-334’, a selection from wild population, would be more tolerant to drought condition than ‘Jalapeño M’ and ‘NuMex Heritage 6-4’. The plants were irrigated at one of the four substrates volumetric water content (VWC) set points: 0.15 L·L-1 (15 %), 0.25 L·L-1 (25 %), 0.35 L·L-1 (35 %), and 0.45 L·L-1 (45 %) using a sensor based automated irrigation system. The experimental design was randomized complete block with three chili pepper cultivars, four VWC levels, two blocks (replicate), and four plants in each block. Two-way analysis of variance were used for data analysis, and Tukey’s honest significant difference (HSD) was applied (p£0.05). As VWC decreased from 45 to 15 %, height, stem diameter, fruit fresh weight (wt.), leaf, stem, root and total dry wt of all three cultivars decreased, but the reductions varied according to cultivar. Growth reduction was smallest in ‘NuMex Heritage 6-4’, followed by ‘CM-334’ and ‘Jalapeño M’ when compared VWC of 45 with 15 %. As VWC decreased, leaf net photosynthesis (Pn), transpiration (E), and stomatal conductance (gs) of ‘CM-334’ and ‘Jalapeño M’ decreased; however, those of ‘NuMex Heritage 6-4’ did not change.es_MX
Descripción URIhttp://www.colpos.mx/agrocien/Bimestral/2019/ene-feb/art-6.pdfes_MX
Idioma ISOenes_MX
Referencias físicas o lógicasProducto de investigación ICBes_MX
Referencias físicas o lógicasInstituto de Ciencias Biomédicases_MX
TemaDrought tolerancees_MX
TemaNM 64es_MX
TemaJalapeñoes_MX
Área de conocimiento CONACYTinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
TítuloEffects of substrate moisture content on growth and physiological response of chili pepper (Capsicum annuum L.)es_MX
Título alternativoEFECTO DEL CONTENIDO DE HUMEDAD DEL SUSTRATO EN EL CRECIMIENTO Y LA RESPUESTA FISIOLÓGICA DEL CHILE (Capsicum annuum L.)es_MX
Tipo de productoArtículoes_MX
Imagen repositoriohttp://ri.uacj.mx/vufind/thumbnails/rupiicb.pnges_MX
Instituto (dcrupi)Instituto de Ciencias Biomédicases_MX
CosechableSies_MX
No. de revista1es_MX
Volumen53es_MX
Rango de páginas59-72es_MX
CoautorYoping, Sun
CoautorGenhua, Niu
Título de revistaAgrocienciaes_MX
Línea de investigaciónSistemas de Producción Vegetal e Inocuidad de Alimentoses_MX
Cuerpo académicoSistemas de Producción Agrícolases_MX


Archivos en el ítem

No Thumbnail [100%x80]

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem


Av. Plutarco Elías Calles #1210 • Fovissste Chamizal
Ciudad Juárez, Chihuahua, México • C.P. 32310 • Tel. (+52) 688 – 2100 al 09